Usvajanje Zakona o racionalnoj upotrebi energije u 2013. godini

Bez autora
Oct 21 2012

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da bi Zakon o racionalnoj upotrebi energije trebalo do kraja godine da se nađe u skupštinskoj proceduri, a do februara 2013. godine da bude usvojen. Očekuje se da će u roku od 30 dana biti usvojeni svi neophodni podzakonski akti vezani za taj zakon.Od prioriteta u zakonodavnom okviru, u planu je usvajanje i podzakonskih akata vezanih za Zakon o eneregetici, kao i Strategija razvoja energetike Srbije do 2030. godine.

Usvajanje Zakona o racionalnoj upotrebi energije u 2013. godiniMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da bi Zakon o racionalnoj upotrebi energije trebalo do kraja godine da se nađe u skupštinskoj proceduri, a do februara 2013. godine da bude usvojen.

Ona je na konferenciji “Putevi energije u regionu i korišćenje obnovljivih izvora” kazala da se očekuje i da će u roku od 30 dana biti usvojeni svi neophodni podzakonski akti vezani za taj zakon.

Od prioriteta u zakonodavnom okviru, u planu je usvajanje i podzakonskih akata vezanih za Zakon o eneregetici, kao i Strategija razvoja energetike Srbije do 2030. godine, rekla je Mihajlović.

Ona je navela da su prioriteti Ministarstva energetike i unapređenje energetske efikasnosti, izgradnja novih infrastrukturnih objekata u elektroenergetici i gasnoj i naftnoj privredi, kao i promene načina upravljanja u javnim preduzećima.

Ona je navela da su cene struje i gasa u Srbiji niske, ali o povećanju tih cena može se govoriti tek nakon uvođenja socijalnih karata, što se očekuje u prvom kvartalu naredne godine.

Sve dok se u Srbiji ne uvedu socijalne karte, cene struje i gasa ne mogu rasti jer moramo da vodimo računa o građanima Srbije, rekla je Mihajlović, naglasivši da EPS i “Srbijagas” ne treba da budu socijalne ustanove, već jaka stabilna i profitabilna preduzeća.

Mihajlović je dodala da se već u dužem razdoblju radi na izradi socijalnih karata, u šta je uključeno više ministarstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik